Kako je Čarls Darvin došao do svog otkrića?

Kako je Čarls Darvin došao do svog otkrića?

Čarls Robert Darvin (Charles Robert Darwin, 1809 - 1882)
Godine 1831. Čarls Darvin, mladi student geologije i botanike, iskoristio je priliku koja mu se ukazala da učestvuje, u svojstvu prirodnjaka, u jednoj ekspediciji oko sveta da bi tamo nastavio svoja istraživanja.
Posetio je ostrva Galapagos.
Na svakom od tih ostrva, dosta udaljenim jedno od drugog, posmatrao je određene vrste koje se nisu pojavljivale na drugim ostrvima arhipelaga.
Tako je na svakom primetio drugu vrstu zeba. Tada se Darvin zapitao da li sve te vrste zeba ne potiču od jedne. Kada se vratio u Englesku pročitao je pažljivo svoje primedbe s puta koje je svakog dana brižljivo zapisivao u brodski dnevnik.
Posle mnogo godina proučavanja i razmišljanja, Darvin je zaključio da se čitava priroda menja. Po njemu najjače i najinteligentnije jedinke najbolje mogu da se priviknu na promenjene uslove sredine i one prenose na svoje potomstvo svojstva povoljna za održanje.
Svoje utiske sa putovanja brodom »Bigl« opisao je u knjizi »Put prirodnjaka oko sveta«.
Ostala Darvinova veoma značajna dela su: »Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja«, "Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima«, »Poreklo čoveka«.

Čarls Robert Darvin (Charles Robert Darwin)

(1809 - 1882). Engleski prirodnjak koji je, posle ekspedicije u Južnu Ameriku i na ostrva Galapagos, napisao mnogobrojne knjige, od kojih je najznačajnija »O poreklu vrsta putem prirodnog odabiranja«.
U toj knjizi on objašnjava svoju teoriju o evoluciji vrsta. Iako je ona kasnije, nešto ispravljena, Darvin je bio prvi naučnik koji je izneo ideju o evoluciji u prirodi.
Powered by Blogger.