Gejzeri - Zbog čega nastaju gejzeri?

Gejzeri dosta liče na vulkane. To su izvori vrele vode koja šiklja u određenim vremenskim razmacima. Nastaju usled velike toplote u unutrašnjosti Zemlje. Sreću se u krajevima u kojima je u bliskoj prošlosti bilo vulkana.
Voda sa površine prodire u stene kroz pukotine koje predstavljaju prirodne oluke; ona prodire duboko i počinje da se zagreva usled unutrašnje Zemljine toplote. Istim putem, zajedno s parom, voda izbija natrag na površinu i pri izlasku iz zemlje gradi čudesan vodoskok.
Gejzeri se javljaju u obliku dugog mlaza vode koji šiklja iz zemlje. Ovakvo kretanje neprestano se obnavlja. Gejzera ima naročito na Islandu, Novom Zelandu i u SAD, u Jeloustonskom nacionalnom parku gde se nalazi najveći broj najprivlačnijih gejzera.
Najčuveniji se zove »Veran stari« a njegovi ključali mlazevi izbijaju u intervalima od jednog časa.
Na Islandu su gejzeri veoma korisni: iz njih je, pomoću pumpi, obezbeđena topla voda koja se koristi za centralno grejanje stanovnika glavnog grada, Rejkjavika. Ovom toplom vodom najjeftinije se zagrevaju staklenici: zahvaljujući tome, na Islandu je razvijeno povrtarstvo. Islanđani čak mogu uprkos oštroj klimi, da gaje i banane.

Gejzer u Jeloustonskom nacionalnom parku, SAD. U ovom parku nalazi se sto gejzera i tri hiljade izvora tople vode. Najčuveniji je gejzer »Verni stari« iz koga svakih 65 min. izlazi vodeni mlaz visine 40 t a s njim svaki put ode u vazduh 50 hiljada litara vode.
Powered by Blogger.