Ljudsko tijelo - Anatomija Ljudskog Tijela

Ljudsko tijelo sastavljeno je od mnogo organa.
Za ljudskog tijela se kaže da je sastavljeno od mesa, kostiju, živaca i krvi.
Delovi ljudskog organizma međusobno su povezani, i ako jedan njegov, deo ne funkcioniše dobro, odmah se izaziva poremećaj i ostalih delova.
Ljudsko tijelo se drži uspravno pomoću kostura.
Kostur se sastoji od dve stotine jedanaest kostiju, koje su međusobno povezane zglobovima. Glavni delovi tela su: glava, trup i udovi (noge i ruke).
 U glavi se nalazi mozak, koji je živcima vezan sa svima delovima tela. Mozak je zaštićen pljosnatim kostima, koje sačinjavaju lobanju.
U glavi su važna čovekova čula: oči, uši, nos i usta.
Trup se drži uspravno pomoću kičmenog stuba. Kičmeni stub se sastoji od tridesetai tri do trideset i četiri pršljena, između kojih se nalaze rskavičavi oblozi.
U trupu se nalazi i grudna kost, zatim rebra, ključne kosti, lopatice i karlična kost. Rebra štite unutrašnje organe: srce, pluća i jetru ispod kojih se nalaze bubrezi organi za varenje i drugi organi.
Ruke i noge imaju zajedničko ime: udovi.
 Kosti udova su dugačke i oble. Delovi ruke su: šaka, podlaktica i nadlaktica. Podlaktica i Nadlaktica su spojene u laktu, a nadlaktica je ramenom spojena za ključnu kost i lopaticu. Delovi nogu su: but, potkolenica i stopalo. Butne kosti su spojene sa karličnom kosti. U kolenu koje spaja butnu kost i potkolenicu nalazi se kost koja se zove čašica.
Oko kostiju su mišići i masno tkivo.
Mišići su spojeni sa kostima žilastim tkivom koje nazivamo tetivama. Preko mišića i masnog tkiva nalazi se koža. Iz kože rastu kosa, obrve, trepavice i nokti. Koža štiti mišiće i unutrašnje organe od spoljnih štetnih uticaja.

Površina kože kod odraslog čoveka iznosi oko jedan i po kvadratni metar. Ako se ošteti više od jedne trećine kože na primer opekotinama, čovek ne može živeti. U koži se nalaze razne žlezde, među kojima su najznačajnije znojne i lojne žlezde.
Organi obavljaju razne vrste radova u telu.
Srce potiskuje krv po celom telu. Krv prolazi kroz krvne sudove. Krvni sudovi kroz koje krv odlazi iz srca zovu se arterije, a vene su krvni sudovi koji dovode krv u srce. Istrošena krv se prečišćava u plućima i ponovo ulazi u srce.
Za prečišćavanje krvi potreban je vazduh, odnosno kiseonik iz vazduha. Vazduh ulazi u pluća kroz nos i usta. Kiseonik iz vazduha se pomoću pluća i krvi širi po celom telu i potpomaže sagorevanje korisne materije i tada se stvara ugljendioksid. Plućima se ugljendioksid izdiše zajedno sa delom udahnutog vazduha.
Telu je potrebna hrana, jer se materije od kojih se telo sastoji troše. Hrana i voda ulaze u telo kroz usta i jednjak i dospevaju u želudac. Tu se hrana delimično svari i odlazi u creva. Korisni deo hrane krv raznosi po celom telu. Nekorisni i neprovareni deo hrane se izbacuje iz tela. Nekorisnu tečnost — mokraću — iz tela izlučuju bubrezi.
Svaki delić tela ima određeni zadatak, pa čak i ćelije, najsitniji delovi od kojih se sastoje mišići, kosti i koža.
Powered by Blogger.