Ljudsko Grlo - Anatomija Grla

Grlo ili grkljan sastoji se od nekoliko čvrsto međusobno povezanih hrskavica, mišića i sluznice. Najveća hrskavica grla, štitna, ima na svom gornjem polu izbočinu, nazvanu »Adamova jabučica«, izraženu naročito u muškaraca.
Druga hrskavica, grleni poklopac (epiglottis), potpuno zatvara prilikom gutanja ulaz u grkljan i na taj način sprečava upadanje hrane i tečnosti. Vezivno gkivo je važan elemenat grla. Povezuje delove hrskavice u zglobove i grlo sa okolnim tkivom.
Mišići grla omogućuju pogrebne pokrete pojedinih njegovih delova i obezbeđuju pravilno funkcionisanja grla.
Unutrašnjost grla je obložena sluznicom.
U sredini grla, sa obadve strane, nalaze se glasne žice, razapete od njegovog prednjeg dela ka zadnjem, koje se dejstvom određenih mišića jedna drugoj približuju i udaljuju, izazlvajući svojim treperenjem određene glasove.

Grlo obavlja sledeće funkcije:

Disanje. Automatskim regulisanjem širine svog otvora, grlo vrlo aktivno utiče na mehanizam disanja i time praktično obezbeđuje život čoveka.

Govor. Grlo najaktivnije učestvuje u proizvođelju glasa i govora. Zatim, grlo ima znatnu ulogu i u zaštiti dušnika i organa za disanje od upadanja stranih tela. Brzim zatvaranjem svog otvora. sprečava upadanje, a kašljanjem izbacuje nepoželjni sadržaj iz unutrašnjosti organa za disanje i zaustavlja disanje prilikom gutanja.
Zbog svog položaja i funkcija koje obavlja, grlo je veoma izloženo uticaju raznih činilaca, koji mogu da izazovu njegovo oboljenje.
Najvažniji znaci oboljenja grla jesu:
  • smetnje pri disanju, 
  • nedostatak kiseonika (cijanoza), 
  • poremećaj glasa (disfonija), 
  • kašalj razne jačine i prirode, 
  • bol, 
  • poremećaji gutanja (disfagija), 
  • bol pri gutanju, itd.
 Mogućnosti za utvrđivanje jačine i prirode pojedinih tih poremećaja danas su vrlo velike. Otorinolaringolozi imaju za to na raspolaganju veliki broj aparata i uređaja.
Pored odavno poznatog čeonog ogledala i cevi za posmatranje glasnih žica, oni raspolažu danas i rendgenskim »paratima, operacionim mikroskopom, aparatom posmatranje titraja glasnih žica itd., pa, za prema tome, i mogućnostima za ukazivanje pomoći u slučaju potrebe.
Powered by Blogger.