Custom Search

ŠTO JE ELEKTRIČNA JEGULJA?

Električna jegulja je pripadnik skupine električnih riba. To su ribe koje svoje žrtve hvataju, ili se brane od neprijatelja, puštanjem električnih udara. Bliske su srodnice i sasvim slične ostalim ribama i jedina je razlika njihova sposobnost stvaranja i ispuštanja električne udare. Znanstvenicima ni do danas nije pošlo za rukom objasniti podrijetlo i sposobnost stvaranja elektriciteta u ovih riba.
Najopasniji predstavnik vrste električnih riba je električna jegulja, koja živi u vodama Južne Amerike. Ponekad je zovu i „brazilska električna jegulja". To zmijoliko cmkasto stvorenje je stanovnik rijeka koje se uljevaju u rijeke Amazonu i Orinoko. Po dužini naraste i do 2 metra, pa i više. Udarom svog repa, u kojem su smješteni organi za proizvodnju električne struje, može ošamutiti životinju veliku kao konj. Zabilježeni su slučajevi da su od električnih udara ove ribe ljudi ostajali paralizirani i po nekoliko sati!
Drugi predstavnik skupine električnih riba je električni som, koji ponekad dosiže dužinu oko 1,25 metara i živi u svim većim rijekama tropskog pojasa afričkog kontinenta.
Treća u ovoj skupini bila bi električna raža, ponegdje zvana „torpedo", koja živi u svim toplijim morima, uglavnom u velikim dubinama blizu obala. Neki predstavnici ove obitelji nastanjuju vode Atlantskog oceana i mogu izrasti i 1,5 metara u dužinu i dostići težinu od 100 kilograma.
Električna raža je tamna po gornjem dijelu tijela, a svijetle je boje po trbuhu. Tijelo joj je zaobljeno i glatko i opremljeno vrlo snažnim repom. Njezini organi za stvaranje električnog punjenja nalaze se između glave i škrga. Ekspe-rimenti s ovom nbom su pokazali da se njeno električno punjenje može „isprazniti", a obnavlja se tek pošto se riba najede i odmori.